Prešovská univerzita otvorila nový akademický rok 2005/6

26.09.2005 Prešov

Prešov 26. septembra (TASR) - Všetky organizačné predpoklady celkového zvyšovania efektivity má Prešovská univerzita (PU) už vytvorené. Povedal to dnes na zh...
Prešov 26. septembra (TASR) - Všetky organizačné predpoklady celkového zvyšovania efektivity má Prešovská univerzita (PU) už vytvorené. Povedal to dnes na zhromaždení akademickej obce PU v Prešove na slávnostnom otvorení akademického roka 2005/6 rektor PU František Mihina.

V minulom akademickom roku začali fungovať dve nové súčasti PU - fakulty športu a manažmentu, čím počet fakúlt PU vzrástol na osem. \"Tento druh zmien sme tým ukončili, \" konštatoval Mihina.
Verejná vysoká škola univerzitného typu má za sebou veľmi úspešnú prvú etapu akreditácie. Jej vedenie dostalo viac ako 500 pozitívnych rozhodnutí o akreditácii študijných programov. \"Zatiaľ len v dvoch prípadoch sme boli neúspešní, všetky ostatné žiadosti o akreditáciu prešli, \" vyzdvihol rektor. Podľa neho je to veľmi dôležitý fakt, keďže prebieha skrytý zápas o získavanie študentov. Ich celkový počet na Slovensku veľmi nerastie. V novom akademickom roku bude na PU vo vyše 240 študijných programoch študovať viac ako 11 tisíc poslucháčov v dennej a externej forme, čo je podľa Mihinu asi sedempercentný podiel na celoslovenskom počte.
V novom akademickom roku bude pre poslucháčov prvého ročníka všetkých fakúlt bez výnimky platiť kreditový systém. Mihina povedal, že vedenie urobilo všetko, aby nábeh novej technológie vzdelávania dopadol dobre. Zaviedli aj nový akademický informačný systém.
PU vznikla k 1. januáru 1997 vyčlenením štyroch fakúlt so sídlom v Prešove z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika so sídlom v Košiciach. V súčasnosti zamestnáva bezmála 500 pedagógov, výskumných pracovníkov a zahraničných lektorov.
 

Vyberte región